Albanian

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Фармацевтската комора на РС Македонија нема да работи со странки за време на новогодишните и божиќните празници.
Канцеларијата ќе биде отворена за работа со странки од 9.1.2023 година

Информација од ФЗОРСМ со Терк excel табела за податоци за рецепти

Информација од состанок со ФЗОРСМ

Претседателката на комората денес, 2.9.2022 година оствари средба со претставници од ФЗОРСМ во врска со „нереализираните“ рецепти од Мој Термин и Известувањето од ФЗОРСМ од 1.9.2022 година, на која е договорено следното:

– Сите пзу – аптеки кои имаат „нереализирани“ рецепти од Мој термин првенствено за месец АПРИЛ – 2022 година да достават до ФЗОРСМ на емаил адресата farmacija@fzo.org.mk во ексел табела податоци за аптеката и единствениот електронски број на нереализираниот рецепт. Податоците за месец април да се достават до ФЗОРСМ најдоцна до понеделник – 5.9.2022 година.

Аптеките односно програмерите на аптеките препорачуваме да ја користат терк табелата задолжително со цел полесно да се сумираат податоците за ваквите ставки, по месеци, почнувајќи за месец 4 2022 и понатаму.

Доколку аптеките Рачно внесуваат податоци во теркот на табелата, во тој случај може да ги внесуваат само ИД броевите на рецептите и датумот на негова реализација во аптеката.

Доколку има дополнителни информации и прашања аптеките можат да се обраќаат до Фондот на емаил адресата farmacija@fzo.org.mk.

Истите податоци за следните месеци ( мај, јуни, јули) да се достават до 9.9.2022 ( петок).

– Во врска со Известувањето на ФЗОРСМ од 1.9.2022 година се преземаат соодветни активности од двете институции.

ИНФО ЗА ПЗУ АПТЕКИ ОД ГРАД СКОПЈЕ

Почитувани, Ве известуваме дека во петокот 19.8.2022 година Фармацевтската комора на РСМ, Здружението на приватни аптеки на РСМ, Лекарската комора на РСМ и Здружението на матични лекари одржаа заеднички состанок на тема – фармацевтска грижа во примарната здравствена заштита „КОВИД – тестирање“ на кој се дискутираше за придонесот кој фармацевтите како здравствени работници можат да го дадат во ковид – брзите тестирања.

За таа цел се планира пилот проект првенствено со пзу – аптеки со седиште на подрачјето на град Скопје.

Сите пзу аптеки кои се заинтересирани да се вклучат во проектот да достават до
Фармацевтската комора на РСМ податоци за аптеката ( име, адреса, е – адреса и лице со контакт телефон) најдоцна до среда – 24.8.2022 година до 12.00 часот на info@fk.mk

Фармацевтска комора на РСМ
Претседател – дипл.фарм.спец. Весна Ставрова,

ИНФО ЗА ПИЛОТ – ПРОЕКТ „ КОВИД –БРЗО ТЕСТИРАЊЕ“

Се известуваат пзу – аптеките кои се пријавија за учество во пилот – проектот „ Ковид – брзо тестирање“ дека на ден 30.9.2022 година се одржа работна средба помеѓу Фармацевтската комора, Лекарската комора и Комисијата за заразни болести на која се формира работна група која ќе ги дефинира минимумот услови кои аптеките треба да ги исполнуваат за ковид – брзото тестирање.

Доколку има и други пзу – аптеки од Скопје кои сакаат да се вклучат во проектот може да ги доставуваат податоците за аптеките на info@fk.mk

Фармацевтска комора на РСМ,

Претседател, дипл. фарм спец. Весна Ставрова

0
години со вас
0
членови

Почни да пишуваш и притисни ентер за пребарување